Tänään olimme jälleen Hillan kanssa KHN pentukurssilla Hyvinkäällä. Viime kerralla tosiaan emme olleet paikalla.

Aloitimme yhteisellä paikalla makuulla. Se meni tosi hienosti! Hilla selvästi rentoutuu ja rauhoittuu paikallaolon ajaksi, sillä se oikein laski päänsä maahan kun jätin sen makaamaan. Kävin palkkaamassa Hillaa ja välillä vapautinkin sen. Aina kun lähdin uudelleen pois Hillan luota, pidensin hieman meidän välimatkaa. Paikallaolo treenit menivät kyllä tooosi hyvin!

Meidät jaettiin taas kolmeen neljän hengen ryhmään ja treenasimme jälleen kolmella eri pisteellä eri opettajien kanssa. Aloitimme ohituksilla Saaran kanssa. Kaikki menivät rinkiin ja ottivat koirat perusasentoihin. Sitten kaikki yksitellen pujottelivat muut koirakot. Koiran huomio täytyi saada pidettyä itsessään. Tämä meni meillä tosi hienosti, etenkin kun koirakot olivat n. 2-3 metrin etäisyydellään toisistaan, eli meidän täytyi mennä tosi läheltä muita! Hillan kontakti pysyi hienosti myös silloin kun muut pujottelivat. :)
Sitten sama uusiksi, mutta niin, että ringissä olevat pitivät koiriaan vapaana! Vain pujottelija sai olla hihnassa. Vähän jännitin aluksi, että pysyyköhän Hilla, mutta turhaan jännitin, sillä hienostihan se pysyi! Jes!
Sitten otimme sellaisia ohitusharjoituksia, että kaksi koirakkoa käveli toisiaan vastaan, ja kun olivat toistensa kohdalla piti pysähtyä ja laittaa koira istumaan. Tätä vaikeutettiin niin, että lopulta sitten käteltiin koirien ollessa ihan vastakkain ja lähekkäin. Tämäkin meni meillä hyvin, aluksi oli ongelmaa siinä, että Hilla ei oikein tajunnut, että olisi pitänyt istua. Se ei vetänyt toisen koirakon luo, ja se kyllä pysähtyi ja katsoi muhun, mutta olisi halunnut seistä.. Loppua kohden H alkoi onneksi tajuta, että pitää istua kun niin sanotaan, ei seistä.. ;)

Ohituksista siirryimme nouto harjoituksiin. Noutoa meille opetti Maija. Huomasin, että me ollaan edistytty! Ei mitään suurta harppausta, mutta pieni askel kylläkin.. :)
Ennen Hilla otti damin suuhun ja olisi halunnut juosta sen kanssa lähimpään piiloon ja raadella sen kuoliaaksi.. Damia ei todellakaan kuulunut Hillan meilestä palauttaa mulle, vaan se oli niin suuri aarre, että se piti viedä piiloon. Yritin sinnikkäästi opettaa noutoa niin, että Hilla oli hihnassa. Heitin damin, sitten nyppäsin hihnasta vähän, jotta Hilla toisi damin mulle eikä lähimpään puskaan.. Auttoihan tuo vähän, mutta, kun kokeilin noutoa ilman hihnaa, niin sinne puskaanhan tuo juoksi, dami mukanaan tietenkin.. Tuo tekniikka ei siis toiminut!
Kurssilla meille sitten opetettiin, että noudon opetus alkaa siitä, että koira kantaa ja pitää damia suussaan. Olin siis hätäillyt ja yrittänyt opettaa noutoa suoraan itse haku-tilanteesta...

Nyt me ollaan treenattu damilla niin, että Hilla on hihnassa ja pudotan damin maahan. Hilla nostaa damin innokkaasti (se on edelleen S U P E R kiva Hillan mielestä!!) ja sitten me kävellään. Kun Hilla vetää puskien suuntaan, niin teen täyskäännöksen ja jatkan matkaa ihan eri suuntaan kuin koira. Ja koska H on hihnassa, niin senhän on pakko tulla perässä. Kehun Hillaa kokoajan paljon. Mutta erityisesti silloin kun se on mun kohdalla!
Ensin edistystä tapahtui siinä, että huomasin Hillan silloin täillöin kävelevän pieniä matkoja dami suussaan mun rinnalla, tosin sitten se saattoi taas kiihdyttää piilopaikkaa kohti, mutta käännyttyäni täyskäännöksen H palasi taas mun vierelle. Siitä se sitten lähtikin..

Tänään sain huomata, että Hilla jo tuo damia mulle! Voin jo heittää damia vähän musta pois päin.  Hilla hakee sen ja tulee sen kanssa mun luo! En kuitenkaan ota damia, vaan kehun ja silittelen Hillaa. Välillä taas kävellään, välillä kyykistyn maahan rapsuttelemaan Hillaa. Ja tietty kehun kokoajan paljon.. Silloin tällöin tein luovutus harjoituksen, eli otin damista kiinne, sanoin "kiitos", palkkasin Hillan ja annoin damin takaisin.
Saatiin tänään kyllä onnistuneet dami treenit, parhaimmat tähän mennessä oikeastaan!
Ehkä me vielä joskus noudetaan sitä damia ihan kunnolla! Ehkä... ;)

Viimeisenä sitten menimme Tanjan luokse harjoittelemaan perusasentoa, kontaktia, seuraamista ja paikallaan istumista. Perusasennot ja kontakti meni hyvin. Seuraamisessakin me ollaan edistytty paljon! Hilla pystyy jo seuraamaan 5-10 m matkoja. Aloin myös harjoittelemaan käännöksiä.. Vielä kun oppisi itse kävelemään, niin siitä tulisikin jotain.. ;D
Paikallaan istuminen meni myös tosi hyvin.

Tänään oli kyllä kivat ja hyvät treenit!